4 Tempat Luarbiasa Yang Mustahil Wujud Dalam Alam Realiti

Home / Santai / 4 Tempat Luarbiasa Yang Mustahil Wujud Dalam Alam Realiti

Imaginasi kita seringkali membawa kita ke tempat-tempat yang besar dan berwarna-warni yang tidak boleh diterima oleh akal dan melangkaui kenyataan. Tetapi bagaimana jika warna-warna trsebut sebenarnya wujud di sini di Bumi?

Terdapat tempat-tempat di planet kita yang benar-benar luar biasa. Mereka menentang norma dan menjangkau lebih jauh daripada keindahan yang boleh dicapai oleh landskap biasa. Kami melihat landskap yang cantik dan pemandangan yang indah walaupun di tempat yang paling biasa.

Tetapi untuk menggambarkan tetapan bagi beberapa impian paling meriah kita sebagai kenyataan adalah seolah-olah bagaikan mustahil.

Terlalu hebat, tempat-tempat luarbiasa ini sebenarnya wujud dalam dunia kita. Dibentuk oleh kejadian semula jadi, ini adalah 4 tempat nyata yang membolehkan anda untuk meneroka kualiti seni dan mimpi yang ditawarkan oleh alam semula jadi sebagai realiti.

zhangxia

1. Zhangye Danxia Geopark, China

Pembentukan batu licin, tajam, dan berwarna-warni yang merangkumi beberapa ratus meter melalui kawasan China adalah pemandangan yang datang terus dari mimpi.

Deposit ini berusia 24 juta tahun terhasil daripada batu pasir dan mineral lain dan mengambil corak yang sama dengan kek lapis. Lama kelamaan elemen-elemen tersebut diukir batu itu ke dalam pelbagai bentuk, warna dan corak.

perito moreno

2. Perito Moreno Glacier, Argentina

Sebagai rizab air tawar ketiga terbesar di dunia, halaman Ice Patagonian Selatan telah menjadi sumber penting. Dalam halaman ais tersebut terletaknya Perito Moreno Glacier yang terkenal dengan penurunan tumpul dan bentuk yang menarik.

tasik abraham

3. Lake Abraham, Kanada

Musim sejuk di Lake Abraham adalah pemandangan yang luarbiasa. Buih beku memenuhi air mewujudkan landskap berais yang indah.

Tetapi, jangan terlalu dekat. Buih-buih beku sebenarnya diperbuat daripada poket beku metana, gas yang sangat mudah terbakar.

scaftafell

4. Gua Ais Skaftafell, Iceland

Gua ini terletak di dalam ais glasier mempunyai formasi yang luar biasa kerana pemendapan tiupan angin. Kekurangan gelembung udara bermakna ia boleh menyerap hampir semua cahaya yang boleh dilihat, mewujudkan ais biru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *