5 Destinasi Perlancongan Menarik Di Taiwan Yang Wajib Dilawati

Home / Gaya Hidup / 5 Destinasi Perlancongan Menarik Di Taiwan Yang Wajib Dilawati

Walaupun ia mungkin kedengaran klise, namun begitu Taiwan benar-benar adalah tanah berbeza, di mana sejarah dan tradisi bercampur dengan lancar dengan gaya hidup moden masa kini. Dengan kuil-kuil kuno dan pasaran tradisional, menara pencakar langit dan koleksi terbesar seni Cina di Bumi, ia tidak hairanlah bahawa ibu negara, Taipei, mendapat perhatian daripada sebahagian besar golongan pelancong.

Baca terus ke bawah untuk mengetahui antara lima daripada tarikan pengunjung yang paling terkenal di Taipei.

taipei 101

1. Taipei 101

Taipei 101 adalah pasti salah satu di Taipei – dan mungkin di negara ini – mercu tanda yang paling terkenal dan ikonik, dan seseorang tidak boleh lepaskan. Ia benar-benar adalah satu laman yang mengagumkan untuk dilihat, menjulang tinggi ke atas negara-negara jiran dan boleh dilihat dari hampir di mana sahaja di bandar, dan kami berjanji bahawa anda tidak akan bosan dengan melihatnya. Jika pusat membeli-belah mewah yang pada dasarnya tidak mencukupi, tiket untuk melihat dek pemerhatian di tingkat ke-88 dan ke-89 boleh dibeli di tingkat kelima pusat membeli-belah untuk 500 NT / pax.

kolam air panas

2. Beitou Spring Town

Apabila anda sudah penat dengan lampu bandar dan kemodenan pesat, ambillah perjalanan ke utara menghala ke Beitou. Ini adalah pinggir pergunungan di New Taipei City yang terkenal dengan sejarah, kebudayaan dan pelbagai mata air panas semula jadi. Selepas anda selesai mengagumi sejarah di muzium tempatan atau mengamati suasana sekitar Beitou Thermal Valley, sudah tiba masanya untuk memilih tempat yang baik untuk berendam. Anda boleh menempah kolam renang peribadi di tempat peranginan pilihan anda atau mengambil bahagian dalam beberapa kolam renang bercampur jantina di Spring City Resort.

national musem taipei

3. The National Museum Palace

The National Museum Palace menempatkan salah satu koleksi terbesar di dunia dalam sejarah Cina dan seni. Dari tembikar purba dan Dinasti Ming pasu kepada mata wang antik dan pakaian istiadat, koleksi akan dapat menarik minat dan perhatian peminat sejarah dan fanatik budaya di seluruh dunia. Hanya kira-kira 7 peratus daripada koleksi artifak yang terdapat di dalam muzium boleh dilihat pada satu-satu masa, membuat destinasi ini bernilai untuk lawatan kedua atau ketiga kali.

pasar shilin

4. Pasar Malam Shilin

Anda mungkin pernah mendengar tentang Pasar Malam Shilin yang terkenal, tetapi Taipei sebenarnya mempunyai pelbagai pasar malam menarik untuk dilawat, jadi pastikan meminta kakitangan hotel anda untuk menunjukkan satu yang paling dekat dengan kawasan kejiranan anda supaya anda boleh merebut sesuatu yang sedikit dalam perjalanan pulang dari berpelesiran tanpa perlu teksi. Pasar terbuka di persekitaran adalah pesta untuk mata dan perut. Mengharapkan banyak makanan ringan dan minuman di tangan untuk anda mengunyah pada ketika anda menyemak imbas baris dan baris barangan komersial, terutamanya pakaian dan aksesori elektronik.

longshan

5. Kuil Longshan

Wanhua, daerah barat, adalah di mana anda akan mencari apa yang ramai akan berhujah sebagai Taipei sebenar. Kejiranan yang cukup bersejarah ini seringkali digunakan untuk menjadi hab pusat bandar di bandar ini sebelum ia mula membangunkan metropolis ultra-moden di timur (Xinyi dan Taipei 101). Kuil Longshan adalah setakat kuil yang paling terkenal di Temple Taipei.Longshan mudah diakses melalui stesen MRT dengan nama yang sama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *