5 Tempat Menarik Tapi Paling Berhantu Di Beijing, China

Home / Sensasi / 5 Tempat Menarik Tapi Paling Berhantu Di Beijing, China

Adakah anda seorang ateis? Adakah anda percaya bahawa hantu benar-benar wujud? Sebagai sebuah bandar dengan sejarah yang kaya, Beijing mempunyai beberapa tempat-tempat menyeramkan yang dianggap akan dihantui oleh si mati. Walaupun sebahagian daripada cerita-cerita tidak berasas dan tidak mempunyai bukti yang sebenar, faktor tulang-penyejukan semata-mata yang disertakan adalah cukup untuk membuat tempat tersebut menarik dalam erti kata yang misteri.

imperial palace

1. Imperial Palace

Dengan sejarah merangkumi lebih daripada 600 tahun, dinding ini berkhidmat sebagai Istana Imperial di dinasti Ming dan Qing, apabila pelaksanaan untuk pengkhianatan dan ketidaktaatan adalah perkara biasa dan sesiapa sahaja yang menentang pemerintahan imperial adalah tertakluk kepada kematian. Pembunuhan sering dilakukan oleh seorang gundik yang cemburu atau pengawal iri hati. Terlalu ramai yang tak berdosa mati, mewujudkan tembok merah berdarah.

gongwangfu

2. Gongwangfu (Putera Gong Mansion)

Rumah agam di Liuyin Street daerah Xicheng dimiliki oleh seorang pegawai korup terkenal Dinasti Qing, Dia Shen dan beliau memiliki 80 gundik. Isterinya, Feng Shi, yang jatuh sakit selepas anak bongsu mereka meninggal dunia dalam pertempuran melawan pemberontak. Khabar angin mengatakan bahawa rumah itu dihantui oleh hantu wanita serta banyak bekas pengiring daripada Dia Shen. Lewat malam, tangisan ibu boleh didengar bergema melalui rumah agam itu. Malah pengawal keselamatan di tempat pelancongan yang mengatakan kelibat hantu wanita dalam putih boleh dilihat berkeliaran di sekitar taman.

guijie guijie

3. Guijie Guijie (Ghost Street)

Terletak di Dongzhimen, Guijie adalah satu bahagian penting dalam kehidupan untuk warga Beijing. Walaupun fakta bahawa kehidupan di sini adalah berwarna-warni dan aman di waktu siang dan pada waktu malam, jauh daripada menjadi suram dan menakutkan, cerita-cerita hantu banyak boleh didengar dari kawan lama. Menurut mereka, nama Guijie berasal dari Gui (鬼) jie (街), ertinya jalan dihantui oleh hantu; terdapat banyak kedai-kedai menjual keranda di sini dengan beberapa pembeli beberapa dekad yang lalu; prospek perniagaan seolah-olah hambar sejak 1997.

songpo

4. Perpustakaan Songpo

Terletak di Shihu Hutong No.7, Daerah Xicheng, Perpustakaan Songpo adalah istimewa dalam sejarah China kerana ia adalah rumah kepada Wu Sangui, umum yang ditinggalkan Ming Maharaja Chongzhen dan berpaling tadah kerana cintanya kepada pelacur menawan Chen Yuanyuan, kebenaran yang membuktikan kata, “kecantikan yang boleh merosakkan negara ini.” Bagaimanapun, gadis itu tidak sanggup lagi merasakan kecewa dan mengakhiri hidupnya dengan menggantung dirinya ketika Wu Sangui penat selepas beliau menyandang jawatan enak di mahkamah Qing. Dan untuk 100 tahun yang lalu, gadis itu telah menghantui hutong.

chaonei

5. Gereja Chaonei

Terletak di daerah Chaoyang di Beijing, Gereja Chaonei yang dipercayai berkaitan dengan cerita hantu. Lagenda mengatakan bahawa seorang imam British yang pada asalnya membina Chaonei hilang tanpa dapat dikesan sebelum pembinaan gereja telah selesai. Satu pasukan itu kemudian dihantar untuk menyiasat oleh Gereja England, hanya untuk mencari terowong aneh dari bawah kubur untuk Jiuxianqiao Lu dalam Dashanzi. Kemudian, sebelum kejatuhan Dinasti Qing, gereja menjadi kediaman pegawai Parti Negara, yang tidak pernah salah. Dan hasilnya, isterinya begitu tertekan bahawa dia membunuh diri di dalam gereja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *